Let Me Help YOU!!

Saturday, November 30, 2013

Santapan Rohani: Kelebihan Solat

Tahukah anda?

Saya baru tahu!

Kenapa baru tahu?

Sebab tak mencari!

Teruk nye diri ini!!!

Astagfirullah~

Sesungguhnye Allah itu Maha Mengetahui..


So, jaga lah solat anda ye.. =]


dan secara tak langsung juga, untuk kesihatan kita.

Alhamdulillah..

=]

Friday, September 6, 2013

Muhasabah

bila semua yang kita buat serba tak kena

there is something wrong some where

duduk sebentar

DAN


dr awl pagi smpai sekarang

TAK JUMPA!!

tgk smlm plak..

still xjumpe? kelmarin?

In Shaa Allah akan jumpe.. =]

Istigfar banyak2..

Allah~

Monday, July 22, 2013

cerita hati

Assalamualaikum..

=]

post ni hanya sekadar luahan hati aku je ye. =]

lately banyak sgt berita yang menyentuh tepat ke hati kecil aku. perkahwinan poligami, kematian anak kecil di dalam kereta atas sebab kecuaian.

bila terdengar berita mcm ni, jangan di sumpah seranah pelakunya, sebaliknya renung diri kita.
kita sempurna ke?tak pernah ke kita buat slh dan silap?

poligami.
Ya Allah hati yang cekal sahaja boleh menerima keadaan ini. jujur aku katakan setakat kehidupan ku yang masih belom lagi berumah tangga, aku mungkin tak mampu menghadapi ini. tak hari mendatang aku tak pasti.

aku ade kenal seorang hamba Allah yang menjalinkan hubungan cinta dengan suami orang. luluh hati saat pertama kali mendengar luahan hatinye. dari ceritanya, lelaki tu mmg berpernah bercinta dgn dia sebelom berumah tangga lagi. dan tiba2 senyap sepi rupanye berkahwin dgn pilihan keluarga. tak lama kemudian mencari hamba Allah ini semula. dr penceritaanye tu wanita ni berusia dlm lingkungan 30-an dan lelaki tu plak lewat 20-an.

hurmmm~ banyak kali jugak berdebat dengan hamba Allah ni tentang poligami. NOO. aku bukan mengharamkan poligami. tp lihat lah situasi dan keadaan. lelaki itu kerjanye tak tetap. kemampuan ape yg boleh diberi? batin sahaja? zahir? wang ringgit?kalo hidup setakat dengan nafkah batin sahaja aku tak mmg tak setuju. dear, yes, money is not everything but its really something especially for those yang bercita2 nak kawen lebih dari satu. am i right? or im absolutely right??

2nd point is. wanita itu. bertemu jodoh di usia 30-an. aku membayangkan aku di tempat wanita itu. alangkan aku yg baru berusia 26 tahun ni pun dah ase cm sedih giloss xde pasangan lg ape lg mereka yg berusia 30-an. dan apabila bertemu jodoh di usia itu, suami plak buat hal ade perempuan lain. Ya Allah. Tuhan yang Maha Kuasa. aku dapat rase kesakitan itu. sakit yang amat. T.T

hurmmm~~~~

Monday, June 3, 2013

~NIK NOOR AFIFAH HANANI~

Hi Neeq,

Alhamdulillah nikoh doh awok.
Hepi sangat bila awk call and bgtau berita gumbira ini.
TAPI, sy kecewakan awok.
sy takleh nak attend hari bahagia awok.
Maaf dear.

Neeq,
ingat tak dulu kita selalu borak2 tmpt duduk tengah yg kt bawah blok.
macam2 kita borakkan.
perasaan sy lah byk.
awak tukang dengar je.
hehehehe~

Neeq,
sy ingat lagi awak pernah tnye "anum, kalo neeq kawen anum dtg x?"
sy pun jwb "mestilah dtg, aku nak tgk ko sanding nnt, mesti comel..hehehe"
TAPI sy xdtg pun hari tu.
Maaf neeq.

Neeq,
byk kan kenangan kita mase U dulu.
byk sangat. awk baik dgn saye.
tp sy lg baik.. hahahaha

Neeq,
walaupun sy tak dapat hadir.
sy doakan awak bahagia dgn suami smpai syurga.
awak dpt anak2 yg comel2 n soleh solehah.
awak dipermudahkan urusan dunia & Akhirat.
sy gembira utk awk neeq.

Jauh di sudut hati sy, sy sedih sbb xleh nok gi majlis awok... T.T

~Afifah & Nizam~

~Nik Noor Afifah Hanani Binti Nik Ludin~
Cantek sangat~

Neeq & Yana
Neeq awok stunning. siyesly...

Neeq & Nizam... =]

Tahniah Neeq... =]

Gambo2 sume amik kat fesbuk yana. hehehe thanks yana...=]

Sunday, June 2, 2013

Wedding sane sini~

Assalamualaikum...

=]

Alhamdulillah masih diberi kesempatan utk hidup, merasa kasih syg ibu & abah, adik2 hok serupe @#$&^$# dan kawan2... hehehe

Lame tak update blog gara2 kerja duniawi yang agak melambak~ apelah daya, sy seorang kuli yang menerima arahan pihak atasan. heehehehe~

selain dr itu ia juga kerana pesta perkahwinan yg berderet2...Alhamdulillah semoga mereka yang sudah berkahwin kekal bahagia hingga ke Jannah, mendapat anak2 yg soleh & solehah, keluarga bahagia, selamat dunia & Akhirat. tak lupe juga pada yg belom kawen (aku), semoga dipermudahakan urusan jodoh (aku), mendapat jodoh/Imam yg bersama susah sennag dunia & akhirat (aku), sedap mata memandang (aku), mampu membawa dirinye dan zuriatnye ke jalan yg diredhai Allah (aku)~.

Amboi, doa utk yg single lg panjang. hahahahaha~

sikit gambr utk tontonan umum.. =]

 
mula2 ke wedding Bariah~ beliau technician tempat keje lame. dia wanita kental dan bukan dr golongan wanita gedik. jadi bila tgk beliau dgn baju pengantin mmg wow~ hehehe cantikkkk~
Tahniah Bar... =]

Aku tgk lain, bariah n miera tgk camera ni...hehehe

next wedding is kat skudai gak, one of my bestie kt tmpt keje lame. Weeda. 1st love beliau n Alhamdulillah dipermudahkan Allah. 
Tahniah Weeda. =]

 Last but not least. kawan sekolah lame. aku pgil dia rozi. dia wanita tabah. aku suke kawan dgn dia. dia seorang yg positif. yang sentiasa move on walau ape pun yang berlaku. sentiasa okay. dan Alhamdulillah tida waktu hari bahagia dengan pasangannye Fahmi... waktu ni sampai lambat, jadi dia dah tukar baju..hehehe


 Sekian~



Sunday, May 5, 2013

Henpon Berderai~

salam~

=] dalam tangisan~

henpon berderai kat hiway pasir gudang atas kecuaian diri sendiri. aku letak ats bumbung n lupa amik.. bawak kete kt lane kanan tuuu.. pastu bila teringat benti tepi, sure la da xde...hurmmm~

jadi kalo ada sesiapa nk berbicara lanjut tentang Herbalife yg best ni blh contact sy kt no ni k.

017-7372714

Dalam kenangan~

Saturday, January 12, 2013

keizinan yang ku pinta~

Get something good in life. Sape yang tak nak kn? ade ke tang tak nak? Kalo ade meh sini jumpe aku, aku nak tengok sikit muka dia macam mane. Dan tak terkecuali aku. Aku punya banyak impian. Aku nak mak & ayah aku duk umah, berehat dan bersenang lenang. Impian ni aku tak dapat nak capai lagi dan i have no idea when this going to happen. anyone?

they work very hard for us 5 siblings, face all the obstacle when we still know nothing about KEKEJAMAN.

Permulaannye dimana? aku fikir, dengan belajar sampai degree, keje sebagai yang sepatutnye aku boleh bantu diorang untuk bersenang lenang, tapi aku silap. dunia sekarang makin kejam. tak cukup weh. bahkan aku plak yang menyusahkan diorang. kekadang ye aku ase this is UNFAIR. i need my own life. i want to decide everything by myself. tapi aku silap. dan aku bersyukur aku tersedar awal. siapalah aku nak mempersoalkan mende tu sume? betol ko nak sangat ko punye hidup tanpa ade orang yang ganggu kacau setiap keputusan yang diambil. dan tiba-tiba Allah tarik segala nikmat aku bersama keluarga. Ya ALLAH, aku tak sanggup nak menghadapi semua itu dan aku tak boleh nak bayangkan bagaimana keadaanya aku waktu itu. senget ke atau terus telentang dan tersungkur.

Alhamdulillah~ terima kasih ALLAH.

dan sekarang, aku mahu mencuba, at first, banyak tentangan. tapi takpelah aku redha dan terus berdoa sambil menangis. sedih. kenapa? aku mahu itu tapi aku tak mampu. suatu hari aku minta izin lagi. "boleh tak ibu along nak pegi?" tapi jawapan nya hampa malah menusuk hingga semua organ dalaman aku. takde satu pun yang tertinggal, semua kena. "up to you. u already 26 years old, and your education level is better that me. than up to you to decide whether u want to go or not, dont worry about myself, i still others to help me" ya ALLAH, bukan ini yang ku mahukan. aku tak mahu pergi dengan kerelaan ibu yang sebegini rupa. sumpah aku tak nak. "ok lah ibu, along tanye je, just in case ibu nak bagi along pegi." actually it was quite a long argument, discussion between me and my lovely mother. dan sebelum ini aku memang selalu begitu. argue keep on arguing about everything. i dont know why i become like this. and i also know that i hurting her most of the time. ya ALLAH aku tak nak jalan hidup yang begini. aku tak nak jadi derhaka.

after awhile, lepas settle segala issue kerja, aku berfikir. mungkin nasib aku tak same macam orang lain. orang lain rezeki nye disitu dan tidak aku. i just keep in my mind, forget about that. dont make those thing keep bothering me. kalo ade rezeki ade la. kalo itu bukan yang terbaik utk aku then lepaskah lah ya ALLAH.

pergi solat zuhur. berdoa agak panjang. relief~

tengah sibuk buat kerja, ibu call. "i think that, u can go there, but please settle all your thing 1st". SUBHANALLAH, ALLAHUAKBAR, ALHAMDULILLAH. ini yang aku mahukan. Allah makbulkan doa aku. terima kasih Allah, ALHAMDULILLAH. aku terus tanya "ibu tak marah along kan? ibu tak rase terpaksakan?" ibu cakap, dia rase ok je. and i was amazed with ibu's answer.

semoga keizinan ibu memberi sesuatu pada aku di sana nanti. usaha itu perlu, permudahkan segala urusan ku ya ALLAH~