Let Me Help YOU!!

Tuesday, December 22, 2009

membebel tak tentu pasal

setelah sekian lama aku menyepi. hahahaha. poyo je ase. nikmatnya dapat jumpe kembali dengan sang internet. maklum lah umah aku cikai je. tak de internet ni. kalo disuarakan nanti mak aku cakap 'bukan keperluan lagi'.huhuhu. sebagai anak yang taat aku diam je lah. hahahaha. lagi nak muntah bace. eh ade ke yang bace? wahahaha. pape lah.

banyak mende aku lalui sepanjang perjalanan hidupku tanpa internet ni. kalo ade pun kekadang la. tu sbb g cc. duit cc adik aku bayarkan. sedih kan? hahahaha. memang daif la aku skrg ni. duit xde, internet xde. tapi tak pe. aku tegar je plus rileks tahap cipah. wat pe kecoh2 kan. hehehe.

well, aku banyak bace blog orang. yang aku kenal, yang tak kenal, sumelah aku baca. sronok dengar luahan hati orang. jadi trend skrg ni wat luahan perasaan kat blog. same goes to me. tp xde lah selalu. sbb kalo kt blog ni memg kita blh taip ape je yang kita suke, tapi sure2 takde respon. tapi aku sukekan perdebatan. aku suka kalo orang bangkang aku. tu la cara kita communicate dengan berkesn. kalo sume orang sama pendapat ase tak mencabar kn, plus tak berkembang la minda aku sebab hanya tertumpu pada 1 pendapat. tapi biarlah orang dengan cara orang kan. manusia kan lain pendirian nya. cuma aku mintak la, kalo aku ade salah silap or wat orang sekeliling aku sama ada yang aku kenal ataupun tak, terasa hati dengan aku. sila lah tampil. aku nak sangat luahan hati KAMU tu. terutamanya KAMU. lama kenal tp until now we dont know each other yet. i mean from the inside. selama ni just tgk luaran je. hmmm..

ade lagi yang aku nak citer. ni citer gumbira. hehehe. Alhamdulillah aku dapat ape yang aku nak. target result aku sem yg lepas ni agak memberangsangkan. bukan merangsang ye. hahahaha. so aku happy. hehehe. selain tu, aku pun ase happy giler bila duk umah bergurau senda dgn adik2 aku. lama kot ase nye aku x berkumpul dgn adik2 aku dalam tempoh yang pjg. sampaikan family aku anto aku g terminal aritu, adik aku yang bongsu nangis. katanya 'pasni along tak de dah. along selalu camtu, slalu tinggal ajiq'. sayu weh ase. sori dik along ade keje sikit. tp lpas hantr aku n balik umah dan si adik aku yg bongsu ni dah jumpe dengan laptop aku yang dah di install dengan game yang banyak dia jp happy. aku tau si capang tu. hangat2 taik kuda. hahahaha.
tu je lah aku nak membebel. esok aku gerak g kala lipis. join program anak angkat. mintak2 la dapat mak angkat kaya. hahahaha. pastu abang angkat yang ensem. hahahaha. sengal. tak de r aku gurau je. huhuhu. gi akumenaip kt laptop jaja. hehehe. time kasih ye jaja. huhuhu.
haaaa. nak citer sikit lagi. hahaha. smalam aku g tgk avatar. best giler. 2jam 45 minit. tiket rm 10. bg aku tak rugi la. hehehe wpun sbnrnya rugi skit. huhuhu.
ok. habis dah. nanti lain kali aku cter lagi skai dengan upload pic2 best. hahahaha

Sunday, November 29, 2009

legaaaaaa!!!

Alhamdulillah. semua dah settle. PSM settle, thesis tinggal nak tunggu siap jilid, bilik dah kemas. kira semua nak settle dah la. tapi aku masih terdampar di sini. huhuhu. bru jap tadi hantar eilah. akak dia datang angkut dan barang2 dia. hehehe.

apa2 lah. sedih sebenarnya. wahahaa. okay, seperti yang aku janjikan pada 2 entri lepas, aku nak pos picture lampu jalan aku dalam ni. walaupun tak ada orang nak tengok aku nak pos gak. hahahaha.



'night lamp brightness controller system'


ni model aku dari pandangan atas. hehehe. perlu ke?! =p


2 orang minah yang terkedek-kedek di kuda oren milik echa utk amik model..jap lg nak present. debor wehhh..


muka2 yang sangap giler nak tido. hehehe.


nani membuat demo projek nye sambil melutut. hahaha


turn aku lak. aku da gabra tengok muka dr. hawari berkerut cam tu. tp Alhamdulillah dia puas hati. hehehe


echa lak. bersungguh tu explain. tengok gaya pun da tau. tp yg kita tak tau panel 2 orang tu wat2 faham ke mmg betol2 faham. hahhaa.


nani, en. hisyam, echa n dr, hawari. aku xde. sbb tlg amik gmbo. kalo aku ade dlm tu mmg xdelah gmbo secantik ini (nada xpuas hati. hahaha)

release sangat2 sekarang ni. separuh beban aku da terlepas buat masa sekarang ni. akan datang aku tak pasti. sem depan kami di industri plak. hope semua ok. neway aku dah lulus JPJ test utk kali kedua. hahahaha. sapa nak naik kete dengan aku. cepat2 cari kete sebab aku tak ada kete. hehehe.

Sunday, November 22, 2009

d I L e M a

aku dalam dilema..
isnin present psm..
tiang lampu tak siap lagi..
mula2 buat nmpk pelik..
percubaan kedua cam haram..
cubaan ketiga kira ok la..
move ke peringkat seterusnya..
bila aku nk spray kale silver..
polisterin cair..
try balut dengan tape..
huduh sbb dia berkedut..
balut guna paper dia tembus so cair gak..
nak cri pvc esk xtau cmne..
ya Allah permudahkanlah urusan ku..
hmmm~

Tuesday, November 17, 2009

kejayaan dan kegagalan...

aloo2...enibadi hom? hehehe.. lama gila aku tidak meng'update'kn blog ku yang usang ni. tapi sape kesah kn kalo aku x update. tak de pun orang datang nk bace aku merapek meraban cam nenek kebayan. hehehe

past 2-3 weeks ni aku memang busy gila kambing. psm lagi, final lagi, nk tengok muvi lg, nak hang out dengan kengkawan, nak tido lebih masa agi. haih byk la senang citer. hehehe. aku tau yang banyak tu sume yg laghaa je. tapi Alhamdulillah projek aku da ada hasil. skarang aku tmbh skit2 ape yang patut pastu wat model. nanti kalau da siap aku upload pic nye. hehehe ade ke sape2 yang nak tengok. tak de yang tengok pun xpe. aku nak upload gak. tak kira. hehehe.

tu citer pasal kejayaan. walaupun belum sepenuhnya la. sebab thesis aku ade lagi 2 chapter and a half lagi tak siap. minggu depan da nak present thesis xsiap lagi. ape citer? huhuhu. aku nak citer pasak kegagalan aku lak.

last 2 week aku g JPJ test. tak tau JPJ test ape? tu utk orang yang nak drive kete secara halal. so kenalah amik test tu. ok fine. aku tau aku da tua tapi baru amik. nak wat camne baru sampai seru. hehehe. mula-mula test litar. jantung aku memang da berdegup kencang bila tgk je muka2 orang2 JPJ yang tak ada sorang pun yang ensem. haih. bila nak surut pun aku tak tau. dan aku ade rasa sikit tak confident sebenarnya. tapi aku yakin kan diri gak. pastu orang tu panggil nama aku. aku terkejut. dia suh bawak kete g kt tmpat test bukit. aku pun masuk kete bace BISMILLAH sbb tak hafal doa naik kenderaan. hehehehe. aku drive g kt tmpt ready untuk panjat bukit yg tak bape nak curam tu. masa tu hujan renyai2. aku sejuk kan hati. pastu encik JPJ tu bagi isyarat tangan. isyarat suh aku naik bukit, bukan isyarat lucah ke ape ke. hehehe. aku pun tekan pedal minyak da nak sampai tu tekan kelas sampai kat tempat sasaran tu aku tekan brek kaki then tarik hand break free, gear then angkat tangan. JPJ tu senyum tujuk ibu jari dia yang tak bape nak panjang kat aku. ibu jari ye bukan jari hantu. hahaha. aku sengih gak. dia suh turun bukit. pastu aku pun tekan clutch, masuk gear 1, lepas clutch sikit2, tekan minyak, lepas hand break dan kete tu pun maju ke depan. ALHAMDULILLAH tu je yang mampu aku ucap. g test side parking plak. ALHAMDULILLAH lepas gak. yang last skali 3 penjuru a.k.a L parking. aku lepas clutch slow2 kete gerak, aku masuk kiri. cantek kete dalam keadaan tengah2. sekarang nak belok kanan lak. TETIBA. hp aku yang dalam pocket jeans aku vibrate. aku glabah terlepas clutch. kete tlajak. WARGHHHHHHHHH. JPJ tu da tgk aku sengih2. ase cam nak tampar je. tension2. boleh bayang tak ape yang aku rase time tu.

sedih2 bila orang tnya 'cmne test JPJ td?' aku pun jawb 'fail litar. 3 penjuru'. ade yang gelak, ade yang suh aku sabar, ade gak yang cakap gini 'lorh 3 penjuru ko failed. besenye orang failed bukit ke, jalan raya ke' aku pun senyap je lah. dan orang yang call aku time tu memang rasa sangat bersalah. huhuhu. tapi aku tak salahkan dia pun. aku yang silap sebab hp vibrate pun nk glabah. huhuhu. tapi still ade sikit terkilan. pastu orang rasa bersalah tu cakap kt aku gini.


'weh sabar ye. kau anggap je ape yang jadi ni cam kegagalan dan kejayaan kau datang serentak'
'nape plak?'
'sebab PSM ko da ok tapi lesen ko failed, ko nak kalo ko lulus lesen tp PSM ko tak jadi'


yang pepel tu orang yang rasa bersalah tu yang biru tu aku.

aku terdiam. berpikir sejenak. betul jugak. tetiba aku rasa cam tamak je sebab nak sume. mungkin ada hikmah nya aku KANDAS lesen. haih. tapi sampai sekarang sebenarnya aku cm terkilan. kalo nak tido, termenung jap mesti tringat pasal tu. tapi tak pelah. aku lagi rela repeat JPJ test dari repeat PSM. hehehe.

haih~

Monday, November 2, 2009

semalam punya cerita

1st of all, i want to thanks to who has wish me yesterday. cewahhh! cam menang award la plak. hahaha. hmm tau ape jadi semalam? hehehe. meh aku story.

semalam adalah hari aishwarya rai di lahirkan. kat mana beliau dilahirkan, aku tak bape nak tau. aku boleh ingat birthday dia sebab tersama lak dengan birthday aku. hahaha. gelak lagi. ok..ok.. serius. hm hari ini pula birthday shah rukh khan a.k.a SRK. macam mana aku bolah ingat birthday dia? sebab birthday dia esoknya lepas birthday aku. hehehe.

walaupun tahun ni tak macam tahun-tahun lepas, aku tetap bersyukur sebab Allah masih memberi pinjam kepada aku sebuah kesihatan, kebahagiaan dan semualah. bape dah umur aku tahun ni? hahaha. 18 tahun. tak caye? memang tak boleh caye. hahaha.

thanks gak kepada klasmate aku yang datang ke bilik dengan sebijik kek dan 100 cucuk satay. hahaha. lazat woooo. hingga menjilat lidi.

korang tau sapa org yang pertama wish? haha. maxis and celcom. huhu. bengkak telinga aku semalam bergayut. maxis free tu 1 hari. maka dengan itu 1 hari suntuk la aku berborak dengan family, rakan taulan, dengan sapa lagi tah. hehe. celcom free gak 7 hari. tapi kt no upax je. no upax lak member sama u dengan aku. so tak de sapelah yang aku nak call sangat. tapi kiranya sekarang malas la nak menaip msg. call je. call mereka-mereka yang ada dalam list 8pax la. hehe.

sape tak kenal kembar aku yang lain tahun ni aku kasi tengok gambar. tengok betol-betol tau. ada iras-iras muka aku tak. hahaha.




haaa. ade tak? ade kan sikit-sikit? hahahaa. perasan nak mampos.

jadi, sebelum aku click 'publish post' aku nak ucap terima kasih sekali lagi kepada semua orang yang wish aku sama ada secara rela atau paksa rela atau kena paksa tak lupa juga kepada mereka yang betul-betul ingat atau bila reminder bunyi baru teringat atau ingat dengan lain-lain cara. hahaha.


aku da tuaaaaa!!!

ok..ok..ok..behave sihasu tua da ni.. =)

Wednesday, October 28, 2009

aku sayang ibu, abah anin, anna, anif n aziq

tadi abah call. bertanyakan perihal aku yang jauh di sini. (tak delah jauh sgt, kalo naik bus dari jb sampai kuantan 6 jam je.) aku pun citer jelah sikit2 ape yang jadi kt bumi gambang yang tandus ni. pastu abah pass plak phone kat ibu. ni yang ak tak bape gemar kalau on call dengan ibu time2 genting ni. bukan ape, ibu aku ni dia cam ade je sensor perasaan aku kt area dia. dan aku tak suke bercakap kalau menangis. sebab aku style menangis senyap2 je. buruk weh kalau nangis sambil bercakap. sumpah aku tak tipu.

ibu memulakan bual bicaranya:

ibu: tengah watpe?
aku:takde wat pape..tengah men fesbuk.
ibu:bagus..(nada memerli..hehe) duit ade lagi?
aku:ade..rm10..hehe (gelak skali dgn hint suh masuk kn duit)
ibu:Insyallah esok ibu masukkan. hmm study ok?
aku:(diam jap)..haa ok2..
ibu:are you sure?
aku:(ni memang aku tak boleh nk bercakap dah)...bukan sebab study tapi along tak tau nape hati along ni tak tenteram. along nak balik umah. along nk balikkkkk. (dalam hati je ni)
ibu:its ok along..just do ur best..dont too force urself k..every human has a limit..kalau terlalu force sangt nnti awk collapse..
aku:(air mata aku dah turun selaju-lajunya)..

dan oleh kerana ibu pun sedia maklum yang aku tak kan bercakap bila menangis, ibu terus je pesan pun suh jaga diri, blajar rajin2 dan bagitau yang dia sayang sangat kat aku.. Ya Allah, aku juga sangat menyayangi wanita itu. sangat2. sebab tu aku tak suke kalo ade orang2 yang tak sepatutnya wat ibu nangis dan jika ianya berlaku di hadapan aku, aku akan berusaha membuat orang itu juga menangis dengan skill2 memerli dan ayat2 pedas aku. AWAS ye orang2 itu.

kalau lah ibu tau kenapa aku menangis tadi, mesti ibu agak kecewa. ibu pernah cakap gini dengan aku 'walau ape pun pilihan along, ibu terima tapi dengan syarat ia juga boleh membahagiakan along. masa depan along, along decide sendiri. ibu sentiasa doakan anak2 ibu bahagia dunia dan akhirat.'

dan aku akan terus berusaha untuk bangun walau teruk mana pun aku jatuh. aku akan berusaha demi ibu dan abah. aku nak ubah hidup keluarga aku. insyallah aku boleh. kalian, doakan aku ye.


hmm~ basah lengan baju aku.

.:untitle #07:.

semalam biarkan ia berlalu. sebabnya kita masih ade esok untuk kita kejar dan hadapi. hari ini kita cuba buat yang terbaik agar tidak kecundang seperti semalam. tapi aku masih kecundang untuk hari ini. sejak hari itu, hari aku dan teman berbicara soal hati. aku mula terfikir ada benarnya kalau aku terus melupakan semalam. walau berat, aku cuba. aku gagahkan diri. setakat semalam Alhamdulillah aku berjaya. aku berjaya untuk menjadi seperti dia. tapi hari ini, malam ini dan saat ini, aku tak dapat nak menahan rasa. kenapa aku begini, aku pun tak ada jawapn yang pasti.

oh hati! tenanglah. janganlah terus bersedih.

aku tak pasti apa yang berlaku sekarang. keliru.

mungkin belum tiba masanya untuk aku bergembira. jadi sekarang biarlah aku berduka untuk seketika. siapa tahu mungkin aku juga akan bahagia di masa akan datang. Aminnnn.

Friday, October 9, 2009

#&*$%@!#$%^&#$$@

well gud night. hehe. dah lewat malam ni. tapi aku still duk terhegeh-hegeh menaip. sekarang ni rasa sayu je. sebab ape? banyak sebab. banyak sangat. haish.

ada orang cakap satu perhubungan tu ibarat macam ikatan kimia a.k.a chemistry bond. bila dah terlalu rapat dia akan saling menolak. betol ke? mungkin betol. semua yang terjadi mesti ade reason. mesti ade. wajib ade.

boleh tak kalau aku nak lari dari sume ni. lari dan terus lari. tapi sampai bila aku nak lari. kenapa aku kena hadapi sume ni. sekarang ni aku rasa cam nak jerit kuat-kuat. sangat kuat. tapi tak boleh dah malam. nanti orang lain marah. boleh tak aku nak campak sume barang depan aku. tapi tak bolah sebab sume barang ni aku nak guna lagi. atau boleh tak aku nak tumbuk-tumbuk terajang-terajang punching beg. tapi tak boleh gak. sebab aku tak de mende tu. hm ade sape-sape nak blanja aku mende tu? argh geram nya aku. sangat geram. marah pun ade. dan lastly, yang aku mampu buat ialah sedut hingus, lap air mata denga lengan baju. tu jelah yang aku mampu. menda kecik je. ye mungkin menda kecik. aku akan rase down bila aku tau aku wat orang lain down. arghhhhhh!!!!!!!!!!!

ye. memang aku tak stabil sekarang ni. aku harap sangat aku boleh marah aku ni sampai betol2 reda. janganlah ade sape2 yang jadi mangsa aku esok. Ya Allah bantulah hamba Mu yang hina ini. aku lemah tanpa Mu Ya Allah.

kamu..
kalaulah kamu tahu apa yang jadi kat kitorang sekarang mesti kamu pun sedih gak..
aku sedih ni..
sangat2..
raya aritu baru aku jumpe kamu..
rindunya kat kamu..
rindu sangat2..
kamu nak tahu tak..
aku selalu wat orang sakit ati..
aku selalu wat orang kecik ati..
cmne ni..
aku tak suke cmni..
aku tak suke bila kita-kita ni jadi cmni..
k lah kamu..
aku nak baring sambil menangis sampai tertidur..
moga2 esok aku akan tenang..

Al-Fatihah~
semoga kamu tenang disana..
aminn..

Tuesday, October 6, 2009

peristiwa itu

pertama-tamanya aku nak mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi sebab aku masih diberi kesempatan untuk bernafas hingga ke saat ini. Alhamdulillah.

pernah tak korang berkesempatan untuk merasai keadaan bagai 'telur dihujung tanduk' means dah nak mati la. apa rasanya? takut tak? hmmm. mesti takutkan. itu kalau aku la. sebab? aku tak yakin amalan da cukup untuk menghadap Yang Maha Esa.

that day, aku dan rumet aku pergi berlibur kt satu tempat ni. aku memang jenis yang teruja kalau tempat mandi manda ni. memang sangat teruja. sejak dari kecik mak aku cakap aku ni jenis gitu. aku main2 air atas pelampung dengan salah sorang rumet aku. mungkin kerana keterujaan aku yang terlampau pelampung yang kitorang naik tu terbalik pada ketinggian 1.5m++. dekat-dekat 1.6m da ase nye. tak bape sure. and for your information my height is 1.59m and aku memang tak pandai berenang. kalau setakat nak terapung dlm air tu blh la. then aku terkapai-kapai dalam air ni nak cari pelampung tadi, tapi malangnya pelampung tu ade kat rumet aku dan dia jauh di bawa ombak jadi-jadian tu. dan aku terus terkapai-kapai plus panik yang amat. aku cuba untuk tidak panik tapi sebab aku tak blh nak bernafas dengan sempurna aku terus la terkapai tanpa mencuba cara lain utuk selamatkan diri. contohnya terapungkan diri ke, cuba berenang-renang ke tepian ke. and all i do is terkapai-kapai. and masa tu first thing yang aku da wat adalah mengucap. air yang aku telan tak usah cerita la banyaknya. nasib baik aku telan kalau aku sedut ikut hidung lagi la aku tak leh nak survive. sebab hidung aku amat la sensitif. dan sampai lah aku terfikir untuk give up je tapi semacam ada suara halus yang menyuruh aku untuk tidak berbuat begitu. 'pantang maut sebelum ajal'. dan usaha aku adalah terkapai-kapai jelah.

sehinggalah aku rasa ade orang tarik tangan dan badan aku sampai aku nampak dunia yang dinamakan daratan dan beliau mengarahkan untuk aku berpaut pada satu benda yang konsepnya ala pelampung. so aku berpautlah kat menda tu sambil menyedut oksigen sedalam-dalamnya. brother tu tanya aku sebaik sahaja aku berpaut pada mende tu 'adik ok dik?' aku tengok dia sambil sendawa 'burlppp' opss.. bukan sengaja beb aku telan air banyak tau. huhu. aku malu, brother tu gelakkan aku sambil cakap 'banyak ke telan air'. aku diam je tak de mood nak gelak. dia pun bawakla aku ke tempat yang tak bape nak dalam. dan aku yang masih fobia dengan kejadian sebentar tadi hanya berpaut pada menda tu tanpa cuba untuk menjejakkan kaki ke dasar. dan abang tu pun tanya 'da boleh jejak dik?' aku pun cakap 'jap bang saya tak stabil lagi ni' sambil rasa nak terjatuh lg. sampai la aku perasan cam da cetek sebab tengok orang sekeliling dan aku cuba jejakkan kaki sambil bersuara 'eh da boleh jejak' hehehe. malu lagi dengan brother tu. abang tu pun cakap suh be careful dan aku pula mengucapkan terima kasih tapi lupa mintak no fon. adeh. hehehe. tak de lah. tak kan lah aku nak wat gitu, ade je brother tu selam aku lagi sekali. hehehe.

dan sekarang Alhamdulillah aku masih bernafas. aku ade terfikir kalau la Allah nak amik nyawa aku masa tu, dah bersedia ke aku? mak ayah aku camne? kawan-kawan aku? hmm inilah manusia. terlalu sayangkan dunia. aku lah, orang lain aku tak tau. dan dari itu beramal lah seperti esok kita nak mati dan berilmu la seperti kita akan hidup selama-lamanya.

Friday, October 2, 2009

..jamuan mata..

aloohaaaa...

so far aku tengah kusut sebab byk masa yang aku korbankan dalam bus untuk tidur dan kekadang tidur dalam ketakutan bila pakcik bas bawak bas cam bawak roller coster. dan aku juga kusut bila jadual makan aku terganggu bila mana makanan di kampus pekan habis
dan bila sampai kampus kuantan aku perlu tunggu berjam-jam untuk makan lunch + dinner.

so tak yah banyak citer korang tgk la pic2 raye kat bwah ni ye. ade banyak lagi tapi tak sanggup nk tgu loading upload pic yang macam siput. hmm ade sape2 nak belanja berodben. hik hik hik. kalo rajin bg la komen sekerat dua. kalo malas tak yah komen. hehehe.



adik2 aku otw nk blik kampung..anin & anif.. (adik aku yang tak de dalam pic: anna n aziq a.k.a capang..=p)



anak2 pak teh aku yang comey2..hehehe sedang memujuk adiknya yg tkot bunyi mercun yang menggila pd mlm raye..bukan budak2 yang main..tp orang tua bangka..including me..wahahaha yang best nye sempat lak si akak nya posing bla aku snap..huhuhu


tgk mamat bju biru n tak bersongkok tu mkn..cam sebulan dah tak mkn..hahaha tu sepupu aku...best tau dia ni...sama baya dengan aku tp thun ni for the first time in mylife dia bg duit raye...ahaks..sbb tu aku ckp dia best..huk huk huk!


my sisterss..anin & ana..cantik kan mereka...


cucu2 perempuan nenek ku yg sangat la rajen..=p sian angah spupu ku yg bertudung pink itu xsempat 'siap'kan senyuman nya...hehehe


haaa..ni senyuman angah yang 'siap'..cantik kan mereka..


mereka yang siap awal di pagi dpt la msuk dlm pic ni..aku xde sbb wt keje kt dapur..so lmbt skit siap...hehehe


mereka ade persamaan..iaitu si bongsu..manja..ngada2..hehehe xde r...gurau je...jgn mrh ye pok su...ni pok su n adik aku yang bongsu..haziq..konon2 candid picture la ni..skali je xbpe nk jd..nape? sebab aku xde dlm pic ni...kalo aku ade sure jadi...hahaha



..sekian terima kasih..

Monday, September 28, 2009

.:untitle #07:.

yeehaaaaa!!

ni adalah entri pertama aku sejak aku beraya sakan ni kampung ku selama 2 minggu lebih sikit tanpa sedikit pun aku menghiraukan thesis yang perlu dihantar, tutor yang perlu dijawab.

dan sekarang aku tengah pening kepala memikirkan cara untuk melangsaikan kerja-kerja itu. dah lah tempat LI tak ada lagi ni. kenapa la diorang tak reply surat yang aku hantar hari tu. aku dah gelabah ayam ni bila dengar kawan-kawan ku ada yang da dapat 2 offer dan aku 1 pun tak ade!! wuuuu~

tak pe aku steady je walaupun hakikatnya jantung aku terus berdegup kencang. lebih sikit je kelajuan dari degupan jantung biasa. walaupun lebih sikit je ia mampu membuatkan tangan ku berpeluh tanpa henti. bukan tangan je, kaki pun sama. tadi hampir tercampak sandal di kaki kerana kadungan air di kaki ku membiak sedikit demi sedikit.

ye itulah aku. kalau aku gelabah atau kata nama lain nya nervous, tapak tangan dan tapak kaki ku mula mengeluarkan air. bukan sebarang air ye. air itu dinamakan air peluh. hehehe. kalau dulu time exam ke test ke, bila lecturer or cikgu aku announce 'ok guys u have another 5 minutes only, pls check ur answer and tight ur paper together and also pls check ur name..bla..bla..bla' haaa time tu lah air-air ini galak menampilkan diri mereka di tapak-tapak yang ada pada anggota badan ku. hmm tapak kaki dengan tangan je lah kan yang ada. ade ke tapak lain? ok. kalau korang ada tapak lain, itu korang bukan aku. hehehe.

dan sekarang ape yang perlu aku lakukan ialah TIDUR. agar tenaga-tenaga yang telah aku gunakan tadi pagi di charge semula. hahaha. alasan. tapi siyes ni memang aku ngantuk. ni ade sedikit pic ari raya yang sempat aku rakam kan.






p/s
pic len nanti la aku masuk kan. loading nak upload pic ni lama sgt..huhuhu

Friday, September 11, 2009

bercerita tentang semalam~

semalam aku kesibukan yang teramat. dah lah tak cikup tidur. waduh aku kalo da mengantuk cmni memang dah tak peduli orang lain dah. aku belasah jelah tidur. cam dalam lab tadi. hehehe. nasib baik tak ada orang lain. fatin jelah pun yang ada.

nape saya sibuk? sebab semalam lah baru aku nak terhegeh-hegeh print resume, surat-menyurat yang berkenaan, course checklist untuk aku gi LI. haih. masih tak berubah. dari dulu sampai sekarang asyik wat keje last minute je.

jadi semalam memang agak disaster la dalam sejarah hidup aku. dah lah sekarang ni pergi balik nk g kelas sejam perjalanan. sejam beb. korang pernah ke dengar hostel dengan fakulti jarak nya memakan masa sejam perjalanan. tak da tau. u aku je yang spesel wat cmni. sape yang paling best bila menda ni dipraktikkan. student r sape lagi. sengal. hah pagi-pagi aku da rasa nak terajang orang.

tapi Alhamdulillah semua nya da aku siap kan walaupun di hujung-hujung waktu dengan bantuan rumet aku miss yee dan 'saya'. hehehe. tapi sebenarnya semalam tak ada lah disaster sangat sebab nya aku buka pose dengan klasmet aku reramai di bilik salah seorang antara kami yang memakan belanja rm 7.60 sekepala. makan besar tu. ingat kan boleh jimat, rupenya.. hehehe. tapi tak pe kot sekali sekala. duit boleh dicari tapi memory bersama tu susah nak dapat. dah lah sem ni masing-masing busy. yelah PSM lagi (Projek Sarjana Muda). macam-macam lah. sedar tak sedar lepas raya nanti ada lagi sebulan je kami nak bergurau senda n bergaduh bagai. huhu.

semalam gak aku bersahur secara formal la kata orang dengan rumet aku. kitorang jarang makan kat cafe. paling-paling pun beli n bungkus makan kt bilik. tapi sebab arini last kan. so semua orang, tak ramai pun 4 orang je. hahaha. sambung valik, so semua orang bercadang nak makan kat bawah. i mean cafe la.

lepas2 makan duk borak2 jap. seronok la. huhu. dah nak masuk 4 tahun kami saling mengenal. macam2 la yang kitorang tempuh. asam garam kehidupan kata orang. arini aku nangis diorang la yang tolong pujuk. esok lak diorang nangis aku lak tolong pujuk. then bila gelak ketawa terbahak-bahak sama-sama. sweet kan.

tu je lah aku nak citer. bosan? haha sape suh baca. huhuhu.

well, aku nak balik kampung sebenarnya arini. disebabkan internet kampung aku sangat la maju sepantas kilat beb. sampai tak sempat aku nak wat pape sebab loading sume cepat gila. hehee. ok. aku tipu. xde internet sebenarnya. nak g cc pun aku malas. nak berodben pun mak aku tak galak kan. yelah mungkin mak aku takut dia kena bayar tiap2 bulan. hehhee. so dikesempatan ini aku nak memohon maaf la kalau ade tersilap kata, terkasar bahasa, terkurang ajar dan suma la. aku dengan rendah diri nya mengaku sume tu kesilapan aku. jadi maafkan lah aku ye. aku pun maaf kan korang gak. hehehe.

so SELAMAT HARI RAYA.. sori xde kat raye macam puan lumut wat kat blog dia. hehehe.


surat yang dah siap. tinggal nak pos kt industri. mintak2 la dapat. amin~


bersepah? ye aku tau tu. hehee.


last2 minute ni lah cari pen tak jumpa. ngada2 kan pen aku. hehehe

Sunday, September 6, 2009

nik bagi saya award. arigato~

ada orang bagi award ni kat aku. huhu. terharu rasa. tengkiu nik. hehehe.




nyatakan 5 fakta menarik mengenai pemberi award ni:
  1. nama dia panjang. nik noor afifah hanani binti nik ludin
  2. dia ada twin nik noor afiyah husna binti nik ludin
  3. oleh kerana nama nya yang panjang tu, dia pernah ngaku tak cukup kotak nak isi form ape tah time dia skolah dulu. so kena tambah kotak sendiri.hehehe
  4. dia bajet dia macho dan sang lelaki pula cantik. menarik bukan?! hehehe
  5. dia suka sume 'benda' yang ada kat bawah jambatan. wahahaha
setiap blogger perlu menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum menerima penerima award seterunya:
  • seorang wanita yang biasa. bukan luar biasa.
  • suka tengok orang. sume orang. gelagat mereka menarik.
  • suka kale2 yang gelap.
  • saya ada masalah nak kawal perasaan marah.
  • saya juga ada masalah nak mengagak kuantiti suatu barang
  • saya suka amik gambr wlaupun sy bukan la fotogenik tp fotogedik
  • saya suka makan makanan yang sedap2 dan pedas. kalo percuma lg suka. wahaha~
  • saya sangat bermasalah nak melupakan apa yang pernah saya sayang.hmm~
  • saya seorang hipokrit. selalu wat muka plastik kalo menyampah dengan sesuatu perkara tu. hehehe~
  • fakta yang terakhir ialah saya sebenarnya tak bape nak pasti kesahihan fakta-fakta yang ada kat atas ni. i'm still in process to find the true me. haish!
anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:
  1. ana. dormate sy kt skolah dulu. rindu dia lama da xjumpe
  2. farah. clasmate time skolah teknik dulu. lama gak xjumpa dia ni.
  3. fiqa. kawan baik si farah yg ats ni. clasmate aku gak ni. ni lg gila lama xjmpe. huhuhu
  4. nuyul. clasmate aku gak ni..time skolah kt kempas. lama gak xjumpe dia. hehehe
  5. lumut. teman blog aku. dia ckap dia macho dan steady. aku rasa dia ni gitu gak. so kalo ko macho mut amik award ni. hehehe~
  6. fatin. clasmate aku sekarang. hehehe. dia bru pas balik umah. dia bli tiket x ajak aku, so aku xleh blik umh. wuuu~
  7. echa. clasmate aku gak. bru jap td jumpa dia. kitorang ade assignment. tp gile susah nak wat. ada sape2 nak tolong?hehehe~
  8. eilah. clasmate aku yg sekarang gak. teman bicara ku yang gile spoting. blh citer pape je dgn dia. tp pastu kena la dengar sedikit tazkirah dr dia. hehe~
  9. juju. clasmate aku gak. bru pas g buka pose smalam bersama adik dia yg giler best. padan muka staff piza tu. wahaha~
  10. ela. dia ni adik aku. ye memang macam adik aku la. perkenalan kami memang tak diduga.

..sekian terima kaseh..

Saturday, September 5, 2009

maaf

aku rasa semakin hari aku semakin annoying. aku tak tau kenapa aku rasa macam tu. aku rasa aku semakin pentingkan diri sendiri. aku semakin ke arah negatif saat menilai sesuatu perkara. and lastly aku nangis.

aku tak suka orang yang hipokrit, but then aku sendiri hipokrit dalam sesetengah keadaan. apa lah nak jadi dengan aku ni. kawan-kawan aku pun rasa aku macam ni kot. agaknya la.

orang selalu cakap 'just be yourself'. tapi kalau diri sendiri 'suck' tak kan still tak berubahkan. kalau nak berubah, nak berubah macam mana?

aku anak sulung. aku ada 4 orang adik. orang selalu cakap anak sulung ni selalu jadi role model kat adik-adik yang lain. tapi boleh ke aku ni jadi role model kat adik-adik aku? dah lah annoying, hipokrit, selfish, negative thinker. memang tak layak langsung kan.

mak aku pernah cerita kat aku pasal adik aku yang bongsu. dia cakap dia nak jadi macam aku. mak aku tanya nape nak jadi macam along? dia cakap sebab along baik, along pandai sebab belajar sampai masuk u. aku memang dah bergenang dah time tu. aku tak tau nape, tapi kalo bab-bab family ni aku memang macam ni. kekadang kalo tengok adik-adik aku kena marah dengan ayah aku pun aku boleh menangis. siyes. hm sian adik aku. mungkin dia tak tau kakak dia ni sebenarnya annoying, hipokrit, selfish, negative thinker. sebab tu dia nak jadi macam aku. jangan jadi macam along, dik. along ni sebenarnya bukan lah baik sangat. along selalu susahkan orang lain. along pun bukan lah pandai sangat. setakat masuk u je. ramai lagi yang buat lagi baik dari along. adik kena jadi lagi baik dari along tau. huh ko kecik lagi dik. ko tak tau lagi dunia ni macam mana. nanti ko da besar ko tau la.

haish. orang kata kalau kita nangis time bulan pose ni batal pose. tapi aku nangis sikit je. tak pe kan.

aku macam hilang arah sekarang. aku risau ape nak jadi dengan aku 2-3 tahun akan datang. boleh ke aku survive dengan sikap aku yang macam ni. 1 lagi perangai yang paling aku menyampah bila aku rasa nak marah and aku tak boleh nak cover langsung rasa tu. biasanya kawan-kawan aku akan perasaan bila tengok perubahan muka aku. bukan muka aku berubah jadi beruang kutub or singa laut tapi jadi bengis. dan aku akan diam. diam sampai marah aku hilang. then marah dah hilang aku jadi malu dengan kawan-kawan termasuk lah dengan diri sendiri. kalau aku tak diam, marah aku akan tempias kat orang yang ada kat sekeliling aku. teruk kan?

kadang-kadang tu aku rasa aku selalu je menyusahkan orang lain. orang lain tu of coz la kawan-kawan aku. aku tak tau la nape aku jadi macam ni.

kawan-kawan..
tak kisah la kawan rapat ke tak, aku nak mintak maaf kalau-kalau selama ni aku ada sakitkan hati korang, aku ada buat korang terasa hati, aku ada buat menda-menda yang korang rasa menyampah, aku selalu mintak tolong time korang busy, selalu menyusahkan korang. aku memang teruk. aku memang jahat. aku memang annoying. tapi percayalah aku sayang kat korang sume. cuma aku masih dalam proses nak memperbaiki diri. dan aku sendiri aku nak repair diri aku ni macam mana.

kawan-kawan..
korang tau tak nape aku jadi macam ni. sebab nya aku ni dari kecik lagi hidup dengan bantuan orang lain. aku ni jenis yang bergantung. sangat-sangat tak boleh nak hidup sorang. aku dapat bayangkan kalau la aku ni hidup dalam orang yang ramai tapi tak ada seorang pun yang nak kawan dengan aku. boleh jadi gila agaknya. tak pun aku boleh kot sampai tahap bercakap dengan objek-objek yang tak bernyawa. ish Nauzubillah. aku tak nak jadi macam tu.

lastly aku nak mintak maaf kat sume orang. tak kira la yang aku kenal ke tak. mana la tau perangai aku ni samapi boleh buat orang yang tak kenal aku pun rasa menyampah dengan aku. maaf ye sume.

cuma ada sorang je aku tak tau dia maafkan aku ke tak. kawan aku. dia da tak da. Allah sayang dia. Allah da amik dia dari kitorang, dari family dia. masa dia da sampai. itu janji Allah. aku tau tu. aku tak sempat nak jumpa dia wat kali terakhir. aku tak sempat nak menatap muka dia wat kali terakhir. aku tak sempat. saat-saat last aku dengan dia sebelum cuti raya cina bulan 1 dulu. hari jumaat. kitorang sama-sama gi jumpa sv. hmm rindu kt dia. sangat2. aku harap2 sebelum dia pergi dulu, dia sempat maafkan salah silap aku kat dia. Al-Fatihah~

maaf..

Wednesday, September 2, 2009

Saya tak takut jarum!!!

ye itu lah aku. aku tak takut jarum. hehehe. masuk yang baru ni sudah 4 kali aku menderma darah. Astagfirullah. tak baik riak. Tuhan marah.

hari itu. aku ditemani rumetku ke astaka UMP untuk menderma darah. selepas melalui proses-proses berikut aku sah sebagai penderma darah yang tercomel. hahaha.

-isi borang pass
-cek homoglobin darah + timbang berat pass
-cek tekanan darah pass
-doktor interview berkenaan syarat dan terma derma darah pass
-update buku derma darah pass
-baring atas katil pass
-pegawai perubatan datang cucuk jarum pass
-darah keluar sebanyak 450cc pass
-rehat 10 minit pass
-menjamu selera sebentar (orang dah hidang tak kan nak tolak) pass
-ambil sijil dan beg percuma sebagai tanda penghargaan pass

hahaha. kat bawah ni ada sikit gambar sumber ihsan rumet ku selaku jurugambar tak bertauliah pada hari itu. okay sebenarnya aku yang paksa dia snap gambar aku. terima kasih ye kamu. hehehe.


besarkan jarum tu. hehehe~


itu darah saya. 450cc.


tu darah yg mula-mula kuar. tak tau nape diorang asingkan. huhu~


"ok dik. da blh tanggalkan ni jarumnye. tahan sikit ye" kata beliau kepada saya.


'saya' dan saya. haha. si jurugambar paksaan. haha


"bagus awak ni. da empat kali derma" kata pakcik yang update buku ni kepada saya. hehehe


hadiah percuma~

best woo derma darah. aku rasa puas setiap kali derma darah. pastu aku ada gak dengar mitos yang mengatakan kalau kita derma darah badan cepat naik. aku aku dengan perasaan curiousity yang menebal tanya kat pegawai perubatan yang tengah cucuk jarum kat aku

"cik betul ke kalau kita derma darah badan cepat naik?"

dia replay

"kalau tak jaga makan, tak derma darah pun badan naik gak"

hahaha. terlepas ketawa aku yang memang tak boleh nak cover.

so itu hanyalah mitos ye kawan-kawan. hehehe.

Sunday, August 30, 2009

merdekakah kita??!

saat ni aku baru je lepas sahur. menu sahur hari ini adalah makanan buka pose tadi yang tak habis, iaitu sebijik karipap sardin dan seketul roti john. karipap langsai tapi roti john tak berapa nak langsai sebab lada sulah nya banyak sangat. huhuhu. tapi bukan itu yang aku nak jadikan isu untuk entri kali ini tetapi tarikh yang tertera di hp dan laptop ku saat ini. 31 AUGUST 2009. ada sapa-sapa yang ingat hari ini hari apa? atau sekadar membontoti rakan yang lain sahaja untuk ke dataran merdeka?

tepat jam 12.00am sewaktu aku me'landing'kan diri di atas katil, aku terdengar letupan mercun. meriah. tahun ini aku tidak menyertai mana-mana sambutan kemerdekaan kerana kesihatan ku yang tidak mengizinkan. tetapi aku pasti dan yakin walau dengan ketiadaan aku menyambut kemerdekaan kali ini, ia tetap disambut dengan meriah dan gilang-gemilang.

aku hanya mengucapkan 'SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-52' kepada salah seorang rumet ku, dan dia membalas semula ucapan ku. dan kepada seorang yang lain melalui talian sms tetapi tidak mendapat ucapan balas. mungkin sedang enak dilamun mimpi atau juga sedang berdiri di dataran merdeka bersama 'jalur gemilang' dan rakan-rakannya yang lain.

bukan itu juga isu yang ingin aku ceritakan, tetapi pengertian merdeka kepada belia-belia di malaysia. pada segelintir yang menyambut dengan membawa jalur gemilang dan bersorak dengan meriah 'merdeka..merdeka..merdeka..' tahukah mereka apa pengertian merdeka itu? pada suatu ketika dahulu, tunku abdul rahman bersama pejuang yang lain duduk bersama beberapa pihak lain berbincang dan terus berbincang untuk mencari kemerdekaan atau kata nama lain, membebaskan diri dari penjajah yang pada waktu itu menguasai tanah melayu. jangan tanya lebih detail kerana aku hanya tahu fakta itu sahaa. siapa lagi yang bersama tunku abdul rahman dan tarikh yang berkenaan aku tak mampu nak jawab. sejarah tak pernah dapat'A'. siyes. ujian bulanan ke, ujian setara ke, periksa tahunan ke, PMR ke, SPM ke, paling tinggi yang aku boleh score setakat 'B' sahaja. dan itu memadai bagiku.

membebaskan diri dari penjajah. itu ayat penting. tetapi jika sekarang kita lihat rakyat malaysia atau kaum melayu yang beragama ISLAM, adakah kita bebas dari penjajah? okay kalau yang impak yang bagus tu jangan lah kita persoalkan contoh nya dengan teknologi atau lain-lain. tetapi impak yang negatif. minum arak secara terbuka, budaya black metal atau yang sewaktu dengan nya kenapa perlu diikut? sekadar ingin mencuba? kenapa kita nak cuba kalau dalam Al-Quran sendiri sudah dinyatakan jelas keharamannya, sudah dinyatakan juga akibat dan natijah yang berlaku sekiranya kita terus melakukannya. kalau dilihat dari sudut ini, sudah merdekakah kita? cukup bebaskah kita dari penjajah?

sejauh mana pula penghayatan kita terhadap ISLAM? sudah cukup baguskah? kamu sendiri ada jawapan untuk diri kamu. aku jua tidak sesempurna baginda Rasulallah S.A.W. tetapi Allah itu maha pengasih dan maha pengampun. walau sejauh mana kita jauh dengan Nya kita tetapi di beri peluang untuk bertaubat. sewaktu ketika dulu aku jua pernah tersasar sedikit dari landasan iman tetapi Alhamdulillah dengan bantuan rakan-rakan aku berdiri di sini seadanya aku.

jangan dicabar kuasa Allah. kalau Dia ingin membalas 'cash' bukan hutang atau boleh ditangguh. Nauzubillah. semoga kita sama-sama dapat penghayatan yang cukup jelas dalam erti kata sebenar apa itu merdeka. Insyallah pasti ada jalannya. jangan kita terus biarkan diri kita dan kaum kita disinis, dicerca, direndah-rendahkan dan sebagainya oleh pihak-pihak luar sana yang sentiasa inginkan kejatuhan kita.

Monday, August 24, 2009

karut marut #02

hari ni 3 Ramadhan. macam biasa la kan baru masuk bulan puasa orang da start dah jual barang-barang untuk beraya. kuih raya, baju raya, tudung raya, langsir raya sume raya-raya la.

aku sempoi. tak ada kesah sangat mende-mende macam ni, bukan apa sebab sume mak aku dah prepare. ape yang aku perlu buat hanyalah dengar LAGU RAYA. hehehe.

dah boleh ke start dengar lagu raya? takut gak aku kalau-kalau ada orang cakap aku mereng sebab da start dengar lagu raya. hahaha.

Saturday, August 22, 2009

karut marut #01

AMARAN:
entri ini agak membuang masa anda. so be careful!

pernah tak kalo anda tengah syok melangkah maju ke hadapan dengan penuh gaya dan yakin then tetiba...

GEDEBUK!!!

tersadung batu then tergolek dengan gaya yang amat la tak macho. langsung.

jadi di sini ye saya ingin berkongsi apakah langkah seterusnya yang harus kita lakukan sekiranya kita mengalami situasi ini. berdasarkan pengalaman yang sedia ada ni, saya akan terus bangun dan berdiri tegak-tegak. ingat ye tegak bukan senget, sendeng atau sebagainya. then kalo ade orang kat situ dan sedang memerhatikan anda dengan pandangan yang agak sinis, anda assume je orang itu mengalami rabun yang agak teruk. teruk gila yang nak sampai tahap nak buta. pastu watpe? teruskan lah perjalanan anda. tunggu lama watpe. nanti orang sekeliling sempat cam muka anda, jatuh saham anda. berapa agak2 jatuh? terpulang la mungkin 10% atau separuh. bergantung pada keadaan.

ok ada soalan lain. kalo jatuh tempat xde orang cmne? yaa itu dia soklan cepu mas. senang sahaja cik, what u have to do is u can express ur pain clearly, like 'makkkkkkk sakit nye' atau 'celaka punya batu' atau mungkin 'woi batu apsal ko duduk situ' tu contoh la. yang buruk jangan diikut. di bulan baik ni kita ambil yang keruh dan buang yang jernih. hahaha.

sekian sahaja cerita dari saya si tukang karut.

p/s:
ada sape-sape nak bagi cadangan menu ape untuk berbuka jap lagi. saya sedang kebingungan ni. tak tahu nak makan ape. ok bukan tak tahu tapi banyak sangat nak makan. confius nk makan apa. hehehe. selamat berbuka ya sume. pastikan anda berbuka lepas azan maghrib bukan azan asar. =p

Friday, August 21, 2009

Ramadhan Al-Mubarak

Pengenalan
  • Ramadan: ertinya panas terik
  • Bulan di turunkan Al Quran dan disebut (syahru ramadhana)
  • Berlakunya Perang Badar Al-Kubra dan Islam mendapat kemenangan.
  • Bulan dimana nabi mengambil balik Mekah dari tangan Musyrikin (Fathul Makkah) dan berakhirnya penyembahan berhala.
  • Di dalamnya terdapat malam al-Qadar yakni malam yg lebih baik dari 1000 bulan.
  • Di pilih sebagai kewajipan ibadat puasa.
  • Di pilih untuk ibadat-ibadat lain (tadarus Al Quran, Terawih, Zakat Fitrah)

Kelebihan Bulan Ramadhan
  • Kamu akan di naungi Ramadhan. (bagi yg telah meninggal dunia, terlepas dari siksa kubur)
  • Bulan penuh keberatan
  • Di dalamnya terdapat satu malam al-Qadar
  • Ganjaran solat sunat sama dengan solat fardhu
  • Manakala solat fardhu diberi 70 kali ganda ganjarannya
  • Bulan sabar dan pahalanya adalah syurga
  • Bulan menambah rezeki
  • Menambahkan pahala dalam buku catatan amal
  • Bulan keampunan - doa yang paling makbul iaitu doa sebelum berbuka puasa, juga doa pada sepertiga malam.
  • 10 hari pertama adalah rahmat,
  • 10 hari pertengahan - pengampunan daripada Allah
  • 10 hari terakhir - kemerdekaan dari api neraka.

Amalan-amalan yg digalakkan di bulan Ramadhan
  • Mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan sesama Mukmin
  • Menempah pakaian untuk Ramadhan
  • Niat puasa sebulan pada permulaan Ramadhan
  • Hendak tidur bacalah 4 ayat terakhir Surah Al Kahfi supaya dapat bangun malam
  • Berazam melakukan Terawih 20 rakaat (bukan 8 rakaat)
  • Bertadarus Al-Quran secara bersemak (bukan sendirian)
  • Solat berjemaah setiap waktu
  • Solat jemaah di masjid/surau
  • Amalkan Qiyamulail walaupun pendek
  • Sahur diwaktu akhir
  • Sahur - untuk mengelakkan makanan tidak hadam, elakkan makanan pedas dan tutup sahur dengan air susu
  • Mandi Janabat (hadath) sebelum habis waktu Imsak
  • Kurangkan tidurTunaikan Solat sunat fajar (Solat Sunat Subuh)Tunaikan Solat Dhuha
  • Tidur waktu cuti (satu jam sebelum Zohor)
  • Tunaikan solat Rawatib (solat sunat yg mengiringi solat fardhu)
  • Jaga pacaindera
  • Elakkan gosok gigi pd waktu petang
  • Hadiri majlis ilmu / tazkirah
  • Buat baik pada ibubapa
  • Isteri hendaklah taat pada suami
  • Banyakkan bersedekah
  • Berbuka dengan 3 biji kurma dan air yg belum dipanaskan oleh api
  • Berbuka bersama org tua
  • Jemput tetamu berbuka
  • Kurangkan berat badan - diet
  • Banyakkan i ' tikaf di masjid (lelaki sahaja)
  • Baiki hubungan suami isteri & keluarga
  • Baiki hubungan jiran
  • Isteri jauhi daripada keluar memakai mekap & perhiasan
  • Elakkan belanja berlebihan
  • Kuatkan kesabaran
  • Banyakkan selawat,istighfar, bertasbih
  • Berazam beramal (pada malam Lailatul Qadar)
  • Mengejut anak dan isteri di malam Lailatul Qadar
  • Elakkan menonton TV yg mengandungi nafsu & melalaikan
  • Elakkan mendengar radio berunsur hiburan
  • Berdoa dengan nada lembut dan merayu
  • Jauhkan bercumbu antara suami/isteri pada siang hari
  • Mendoakan ibu bapa samaada hidup atau yg meninggal dunia
  • Melazimkan solat pada awal waktu
  • Sebelum berbuka elakkan bersiar2 yg menjadikan pandangan liar
  • Elakkan banyak berhutang
  • Merasa pilu pada akhir-akhir Ramadan kerana ditakuti tidak akan bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang
  • Tunaikan zakat fitrah

Cara Beramal Di Malam Lailatul Qadar (Malam 21-30)

Kepada Orang Tua yang lemah
  • Kerjakan solat Maghrib, Isyak dan Tarawih secara berjemaah di masjid/surau (ini sudah dikira beramal pada malam Al Qadar)
Orang yang tidak sanggup solat malam yang panjang
  • Baca ayat akhir surah Al Baqarah
  • Baca ayat Kursi
  • Baca surah Yaasin
  • Baca surah Al Zalazah
  • Baca surah Al Qafirun
  • Baca surah Al Ikhlas
Bagi orang yang kuat dan cergas
  • Bangunkan isteri dan anak
  • Bersihkan badan / mandi
  • Solat malam - Tahajjud, Taubat, Tasbih, Hajat, Istikharah dan baca Al-Quran


NUZUL Al QURAN ( 17 Ramadhan )
  • Tarikh turunnya Al Quran
  • Beramallah di malamnya dengan solat malam dan amalan yg baik

Cara Menyambut Idul Fitri

Jangan sekali-kali disambut dengan hiburan, mercun, pesta lampu
dan berbagai kemungkaran dan kemaksiatan. Pada petang akhir Ramadhan org2 yg meninggal(sudah mati) menangis kerana peluang untuk berehat telah berakhir. Adalah dicadangkan supaya keluarga menziarahi kubur pada petang akhir Ramadhan atau jika kuburnya jauh, hendaklah dibaca doa Tahlil selepas solat Asar. Semoga mereka diampuni. Ibnu Abbas r.a pernah mengatakan bahawa roh orang yg meninggal dunia dibenarkan pulang ke rumah anak2nya dan berdiri di pintu rumah memohon belas kasihan drpd anak2 mengirimkan bacaan doa, sekurang2nya Al Fatihah sekali utk mereka. Oleh itu janganlah terlalu gembira dan ingatlah org2 tua yg sudah meninggal, semoga nanti sampai giliran kita maka anak2 akan ingat kpd kita.

Takbir Di Malam Raya

Banyakkan bertakbir pada malam raya sebagai tanda kesyukuran diatas kejayaan melaksana ibadat dan menundukkan nafsu di sepanjang Ramadan.

Kesimpulannya

Bulan Ramadhan datang setahun sekali dan ia adalah sebaik-baik
bulan, bulan penuh keberkatan, pengajaran, dan dapat melahirkan insan yg bertakwa seandainya kita menghayatinya dgn sungguh-sungguh. Oleh itu bersiap sedialah dari awal supaya Ramadan kali ini dapat diisi dgn amalan-amalan seperti yg tersebut di atas & semoga kita menjadi insan yg soleh/solehah.

*Doa utk menghilangkan lekas naik marah/ baran,maklumlah waktu lapar memang lekas naik angin....

Rujuk kepada Surah Al-Anbiya, ayat-69. Sebelum minum, baca doa dan tiupkan pada air (utk diri sendiri,anak, suami dll). Insyaallah.





Wallahu a ' lam.
Sejarah Ramadan

p/s
ni aku dapat dari email. Rumet aku time matrik yang bagi. Terima kasih ye Puteri Khalilah. Semoga sedikit maklumat ni dapat la bagi manfaat kat korang sume. Selamat beramal.

Thursday, August 20, 2009

.:Salam Ramadhan:.

Adakah anda sudah ganti puasa yang anda tinggalkan tahun lepas?

Saya dah. hehehe. So pada sesiapa yang belum menggantikan puasa-puasa itu bersedialah ye bayar fidiah (tak tahu maksud fidiah?sila google sendiri. pls layan diri.ehehe) plus jangan buat-buat lupa nak ganti lepas ni.

Okay. Itu sedikit pesanan dari pihak penaja.

Sejak dari kecil lagi, bila tiba bula puasa a.k.a Ramadhan aku ada 1 cita-cita yang sangat la besar iaitu PUASA PENUH. Although, it seem impossible for me these day, I'm still stick with this dream. Wahahaha. Kalau dulu-dulu aku nak sangat puasa penuh sebab nanti dapat duit raya lebih sikit. Mana tak nya kalo puasa penuh dapat RM50.00 tapi kalau ponteng even 1 hari dapat RM29.00. Tak berbaloikan kalau ponteng sehari. Kalau 2 orang janji kat aku macam tu dah dapat RM100.00. Kalau di zaman itu RM100.00 besar woo nilainya. Hehehe. Itu zaman berhingusan la. Sekarang hingus da kering sikit, mana dah orang nak janji macam tu. Kalau dapat duit raya pun kira mujur. Hahaha.

Di zaman ini pula, kalau aku berupaya puasa penuh okay gak. Sebab? Ahaaa. Sebab tak perlu ganti puasa. Siapa setuju sila senyum. Tengok. Ramaikan yang senyum tu. Hahaha. Tapi aku jaranglah dapat puasa penuh. Bukan sengaja tau. Kalau tak silap perkiraan aku, baru sekali dapat puasa penuh. Hahaha. Mesti ada orang tanya 'perlu ke nak bagitahu itu semua'. Kalau ada yang curious sampai macam tu sekali, sila terima jawapan ini 'PERLU. Sebab? Sebab ini blog aku. Suka hati aku la nak bagitahu apa' hehehe. Tak ada lah. Gurau je. Ini jawapan sebenar 'PERLU. Sebab pertama, kalau dapat puasa penuh bangga tahap gaban. Sebab kedua, boleh eksyen depan orang-orang yang perlu menggantikan puasa mereka. Ahaaaa(gelak devil)'. Tapi kita semuakan riak tu sifat yang tak bagus. So jangan ikut.

Dulu masa kecik-kecik, sejam sebelum berbuka sure kaum-kaum ibu akan sibuk di dapur. termasuklah ibu ku yang terchenta. TAPI. Ada tau tapinya. Tapi kalau ibu ku, dia tak suka sibuk seorang diri di dapur. Selaku anak pertama yang cukup sifatnya keluar dari rahim ibuku, aku turut diheret sama ke dapur. Hahaha. Apa yang aku buat? Banyak beb. Masak nasi, cincang cincau(sebut betul-betul), susun gelas dalam dulang, hidang makanan atas meja, ketuk air batu dan banyak lagi la. Memang tak terkira banyak nya kalau aku terus list kan kerja-kerja tersebut sampai lepas raya nanti tak habis lagi. Hahaha.

Dan 1 part yang paling aku sekali ialah hantar lauk-pauk or kuih-muih kepada jiran tetangga. Kenapa? Haaaa. Sebab masa nilah aku boleh skodeng anak teruna sebelah-sebelah rumah aku. Hehe gila ke. Tak ada lah wei. Not my principe. Weehuuuu. Sebabnya dapat tukar lauk dengan orang lain. Kuih pula kalo wat sejenis je da cukup. Bila tukar-tukar dengan jiran jadi 4-8 jenis. Hebatkan. Hehehe. Itupun kalau jiran-jiran korang buat kuih yang berbezalah dengan yang korang buat. Kena semua orang wat onde-onde jenuh la. Tapi masih ada yang berbeza. Saiz. Jangan risau.Hahaha.

Itu semua dulu. Sekarang aku tak berpeluang dah buat kerja-kerja tak senonoh macam tu. Puasa pun kalau dapat sekali dengan family dah cukup bagus la tu. Aku jauh dengan family. Walaupun kami masih tinggal di benua yang sama tapi aku nak sedih gak. Hehehe. Okay. Okay. Patutnya aku kena bersyukur sebab at least aku pose kat Malaysia, Semenanjung lagi. Bukan jauh sangat dengan family. Orang lain tu ada yang belajar kat over the sea, bukan puasa je tak boleh jumpa family, raya pun belum tentu jumpa. Insaf aku.

Akhir kata dari ku, bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Sebab kalau kita rasa kita susah, aku sure ada lagi orang lain yang lagi susah dan sengsara dari kita. Sekiranya kita mengeluh sebab makanan yang kita makan tu tak best, at least kita ada makanan kan, dari orang lain tak ada makanan hatta sebijik kurma sekalipun. Well kepada Muslim dan Muslimah di seluruh dunia, selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Semoga puasa anda semua dan saya punya pun di terima Allah.

p/s
kepada mereka yang sudah akil baligh dan ada niat nak tinggal puasa dengan SENGAJA serta melakukan perkara-perkara yang tak sepatutnya, insaf-insaf lah wei. Kita ni dah hujung dunia, bukan apa takut tak sempat nak taubat je dah JALAN. Nauzubillah. Sekadar ingatkan kamu-kamu dan diri saya sendiri.


jom buka pose sama2..hehehe

Tuesday, August 18, 2009

.:untitle #06:.

sabtu lalu..
aku dan temanku pergi berlibur ke bandar kuantan..
saje nk bawak hati yang lara ni..
huhu..
poyo je..

pergi nek kete tumpang klasmate aku..
turun kat ECM jenjalan jap dlm ECM pastu terus gerak g mega..
naik ape?
jaln kaki..
untuk membuktikan kami masih mempunyai daya ketahanan kaki yang kuat..

sampai mega kami g makan dulu..
memang kami mempunyai kesukaan yang sama..
iaitu makan..
memang kenyataan xde sape boleh pertikaikan kesahihan kenyataan ini..

lepas makn mula mencari arah tujuan..
nk beli beg..
harga bwh rm50..(boleh nego)
rupa paras beg cantik, menarik kau memang da boommm..
saiz blh muat laptop buruk ku..

mula2 masuk al-ikhsan..
tgk beg adidas, nike n umbro..
xde yang berkenan..
pastu gi converse plak..
harga ok..
tp..
rupa paras kurang menarik..
aku tak berkenan..

jalan lagi..
g butik adidas lak..
kami di layan macam sampah..
eh tak2..
kami tak dilayan sebenarnya..
hehehe..
mungkin karakter kami macam org xde duit kot..
kami pun keluar semula..
masuk butik nike lak..
ada org layan..
tp cm nak tak nak..
sbb tak senyum, tnya cm nak xnak je jwb..
aku kecik ati..
ada yg aku berkenan tapi sbb aku sakit ati aku xnak beli kt kedai tu..
biar xde org datang kedai tu lagi bagus...
muka sekor2 kerek gila..
eh sedar la sikit korang tu pelayan pelanggan..
so kalo tak melayan pelanggan, pastu hujung bulan dapat gaji, tu kira GAJI BUTA tau..
sengal!!

aku pun g la masuk kedai beg yang bese2 je..
tgk pnya tgk, terjumpa la dengan yang berkenan di hati..
harga menepati syarat, rupa paras pun sederhana, saiz pun ok..
itu pilihan teman ku..
huhuu...
Alhamdulillah jimat duit aku...
blh shopping menda lain lak..

lepas tu gi karok plak...
bese la tu kan...
seronok?
aku bese je tapi teman ku yang seorang tu seronok giler..
nape?
sebab pusat karoke jamban berjaya mega mall sudah menginstall lagu-lagu indie band kegemaran beliau..
lagu kotak hati, kotak kasut, kotak buruk dan yang sekotak dengan nya..

habis melalak beberapa bijik lagu gi solat plak..
solat itu tiang agama beb..
pastu g makan lagi..
nmpk sahih kn?
kami memang suka makan..
hahaha..

lepas beli barang2 laen kami pun nk balik la..
ingat nak naik cab g benteng..
then naik bus blik u..
teman ku pun pergilah wat2 tnya harga tambang kalo sampai benteng...
rm8..
mahal!!
sebb benteng tu dekat je..
aku pun dengan sore yang agak slow berkata "mahalnya pak cik"
pakcik tu pun jawab "kalo mahal jalan kaki la"
aku tergamam..
nada pak cik itu sangat kasar..
sentap hati aku yang memang sedia retak ni..
pastu ada lak pak cik lain menambah "aah kalo mahal jalan kaki la, kan dekat je"
mereka bergelak ketawa..
aku dan teman ku dimalukan..
arghh!!!

aku pun patah balik..
memang dekat..
tp dengan barang yang agk berat jd malas lah nk jalan kaki..
aku rasa tercabr..
memang siut la pak cik tu...
kurang budi bahasa nya..
tak semena-mena air mata yang ku tahan selama ni tertumpah jua..
memang tak leh nak tahan dah ni..
siyes aku nangis..
aku cm xcaye je...
sebab menda kecik je aku boleh nangis..
arghhh!!
teman ku da kaget..
tapi aku terus je berjalan..
maafkan ku..
bukan niat ku nak spoilkan mood beliau dengan mencipta keadaan suram itu..
tapi aku tak berjaya nak kawal emosi ku..
betol la kata seorang teman ku yang lain tu..
aku ni emosi tinggi..
ye memang salah ku..

jam 5.45 kami sampai di UMP..
neway aku nak ucapkan terima kasih kat pak cik taxi yang sindir dan malukan kitorg tadi..
disebabkan mereka lah aku dan teman ku berjaya menjimatkan duit sebanyak rm8..
dan sekali lagi menguji ketahanan kaki kami..
terima kasih pak cik..
tp pak cik tak boleh tau wat cmtu lagi..
sebab nya next time kalo saya kena cmtu lagi saya akn beri hadiah saguhati dengan kata2 manis sy...
tempoh pak cik memang bernasib baik..
sebb saya sedang dalam tekanan..
hehehe...

awok weh..time kasih teman sy aritu..pahtu maaf la tetiba bad mood..huhu



Saturday, August 15, 2009

mood ku hilang

aku sangat-sangat tak ada mood sekarang ni. aku tak tahu kenapa tapi yang pastinya aku tak ada mood. aku tau semua perkara yang berlaku atas muka bumi ni bersebab. tapi sekarang ni memang serius shit aku tak tahu kenapa aku tak ada mood.

sejak kebelakangan ni aku asyik fikir yang buruk-buruk je disebalik yang berlaku di sekeliling aku. contohnya kalau aku call adik aku then dia tak angkat. aku akan fikir dia malas nak layan aku or dia dah bosan nak cakap dengan aku. tak lama lepas tu aku akn rasa nak nangis pula sebab assumption yang aku wat tadi tu. dah lama dah penyakit ni aku cuba hilangkan, tapi sekarang dia muncul kembali. dan aku rasa macam sampah je kalo berperasaan macam ni.

aku juga selalu rasa macam nak marah yang sampai tahap keluar api kat telinga walaupun kesalahan kecil atau mende-mende yang remeh temeh je. contohnya lagi sekali macam kat kelas memandu tadi. aku rasa marah sangat kt seorang perempuan yang duduk kat sebelah aku tadi sebab dia banyak sangat bercakap masa penceramah tu tengah membebel kat depan. aku punya lah tahan perasaan sampai menggigil tangan aku. kronik tak? untuk sesi tu aku berjaya menahan perasaan marahku. Alhamdulillah at least tak ada la orang yang kena tampar laju-laju dengan aku dalam kelas tadi. aku cuba lagi menahan perasaan lepas berhenti rehat untuk lunch dan solat zuhur. lepas solat zuhur tu lama aku doa supaya Allah tenangkan hati aku, jernihkan hati aku, hilangkan sifat buruk sangka aku dan sume-sume yang negatif dlm jiwa dan raga aku ni. Alhamdulillah aku tenang sikit. mungkin aku terlampau penat sebab semalamnya aku tak boleh nak lelapkan mata sampai jam 4 a.m. tapi aku tau doa tu hanyalah 1 tawakal kepada usaha yang dah kita lakukan. sekali lagi aku nak melenting masa kelas amali memandu. calon yang terlibat masa tu lebih kurang 30 orang. penceramah seorang. bahan yang jadi eksperimen tak kurang besar nya, kereta KANCIL. besarkan?!! sekali penceramah tu tunjuk kat radiator semua kerumun. tunjuk kat tank minyak enjin plak dan sekali lagi la semua orang yang ada kat situ berkerumun. aku yang mood paras-paras hidung ni terus berundur kebelakang. malas nak berebut. macam orang jakun pun ada aku tengok manusia-manusia yang berkerumun tu. tapi aku silap, sebab penceramah tu kenal aku. dia pun panggil aku suruh join manusia-manusia jakun tadi tu. aku tak ada pilihan. jadilah jakun sekali dengan muka senyum yang dibuat-buat. serious plastik. then lepas 10 minit gitu mood aku sampai. aku selesa dengar explanation yang penceramah tu bagi. then baru la aku tau bahawasanya manusia-manusia tadi tu bukan jakun tapi mereka seronok dengan apa yang mereka pelajari. aku bedoa dalam hati supaya aku tenang macam tu sampai habis kelas. tapi buat sekian kali nya setan-setan yang ada kt area situ berjaya mempengaruhi perasaan aku. encek penceramah tu ada tunjuk kat kami 1 sticker kecik yang tertampal di tepi sit driver dan mengarahkan kami untuk melihatnya bergilir-gilir. maknanya yang dah tengok tu berambus la pergi belakang ke or mana2 lah asalkan berambus dari tempat tu. tp ada plak seorang perempuan ni tergedik-gedik kt tempat tu. aku tak sure apa masalah dia tapi mungkin sebab dia comel dan calon-calon lelaki yang ada tu plak asyik kacau-kacau and ngorat-ngorat dia so dia fikir dia layak untuk tergedik-gedik kt situ. tu hnya assumption aku je. korang jangan percaya. aku sekali lagi rasa nak marah sebab dia block jalan aku untuk tengok sticker yang sebesar bulu hidung tu. lama aku berdiri belakang dia sambil memerhatikan dia dengan gayanya yang menjengkelkan tu. mungkin lepas tu dia perasan kot aku tengok dia, then dia pun berpaling dan memandang tepat ke mataku yang sedang mencerlung memerhatikan dia. dia alih pandangan. takut kot. tapi lepas tu dia tanya aku "nak tengok sticker ke?" hmm. rasa2 nya apa yang aku nak jawab. aku senyum sambil smash dia dengan ayat power aku "eh, tak lah. aku nak tengok ko tergedik-gedik depan aku.." dia tengok aku sambil cakap 'sorry' dan terus berlalu ke belakang. muka cm nak nangis. aku puas. tapi kejap je aku rasa puas sebab lepas tu aku serba salah. aku rasa aku keterlaluan. from my previous entry ada aku cakap yang aku ni jenis yang menyesali sesuatu perkara tu lepas ianya terjadi. kalo korang perasan la. dan skali lagi ia terjadi hari ni.

see, hari ni aku sangat-sangat la tak tentu hala kn.

arghhhhhh!!!!!!!!

p/s kepada perempuan-perempuan itu. aku mintak maap sangat2. i didnt mean it to hurt both of u. maaf sgt2.

Tuesday, August 11, 2009

..midah lak kawen..

Di atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, lambat la sikit aku post entry kahwin Puan Hamidah. Hehehe.

Tanggal 26 Julai 2009, dengan sekali nafas, SITI HAMIDAH & HALID selamat bergelar suami isteri yang sah. Dan sekarang bolehlah kita start gunakan gelaran yang sepatutnya untuk beliau iaitu PUAN. Hahaha. Aku sampai rumah Midah petang Sabtu. Tolong apa yang patut. Tak ada buat apa-apa pun sebenarnya. Hahaha.

Berikut ada sikit gambar-gambar untuk tatapan kamu-kamu semua. Kepada yang dah lama menyimpan hasrat untuk berumah tangga tapi masih belum kesampaian, sila pastikan air liur anda tidak bersepah-sepah sewaktu menatap gambar-gambar ini. Hahaha.


masa aku mula-mula sampai hadiah yang dia dapat da banyak ni.. Hehehe. Teka hadiah aku bagi yang mana.. teet..salah.. xde dalam senarai. hahaha~


ni hantaran belah perempuan yang separuh siap. cam kek, bunga rampai. tepak sireh, buah & coklat tak letak lagi.


time malam berinai. guest which one is my hand? hehehe~


sebelum gi nikah. kat umah lagi ni. huhu. aku tau time ni mesti jantung beliau berdegup kencang. dag dig dup di dalam dada~


pengantin lelaki dari pandangan tepi dan senget sikit ke belakang. hehehe. yang songkok putih tu tok kadi. hahaha~


midah the green. nak bersanding lak pasni. huhuhu. dengan aku skali rasa cuak semacam. hahaha~


ex-classmate aku yang datang. ain n daing. aidil datang gak tp tak leh masuk dlm blik pengntin. hehehe~


acara buka presentsss lak. banyak gak diorang dapat. jeles i. hahaha. maaf la ada lak tangan sesat kt pic tu. huhuhu~


maaf lagi sekali ye kerana kondisi gambar agak kurang berkualiti. maklumla guna kamera 2 megapixel je. lagipun aku agak sibuk gak seiring dengan pengantin so tak dapat la nak menggunakan skill amik gambar yang aku ada. hehehe. nanti kalo da dapat soft copy gambo yang shantek-shantek aku update la ye.

akhir kata dari aku, semoga mereka berdua berbahagia hingga akhir hayat, dimurahkan rezeki, diredhai di dunia & Akhirat. Aminn.

soalan cepu mas yang diajukan oleh sanak saudara Midah kepada aku sebaik sahaja majlis tamat:
s: anum bila lagi?
j: [sengeh] tak tau lagi

s: anum da ada calon?
j: [wat2 tak dengar]

soalan yang paling aku tak leh nak proses dalam otak:
s: lepas habis belajar terus nak langsung ke anum?
j: [what the heck? nak suh aku kawen dengan pokok ke?][sengeh]

tak kurang gak ada yang bagi semangat. haish. dengar je r aku ni sambil tersengeh-sengeh. sebab tu je yang aku mampu buat. hahaha~


~sekian~

Tuesday, August 4, 2009

cuti khas

sekarang ni aku kat umah. kat jb. ump bagi cuti khas seiring dengan u lain. hahaha. mula-mula fikir memang best. tapi lepas aku cuba untuk berfikir lagi skali baru la rasa cam xbest. sebab cuti raye mesti dipendekkan. pastu lepas raya ade lak demo psm 2. haish. serabut je rasa.

banyak gak dugaan aku sem ni. isu pindah pekan, cuti khas yang tiba-tiba ni. dan ia boleh memberi impak yang besar kt psm aku. waaaaa. takot la plak. takpe2. rilax je la kan. Insyallah ade hikmah la tu disebalik apa yang jadi ni. bak kata kawan aku yang sorang tu 'tuhan pasti ada rencana untuk kamu' hehehe.

lagi prob aku. pulus. wuuuu~

Saturday, August 1, 2009

tak bisa memilihku

Telah jauh terpisah, diriku dan dirimu,
Dalam ruang dan waktu,
Sendiriku jalani sepiku, tanpa dirimu,
Resahku tanpa hadirmu,
Sungguh berat hatiku untuk merasakannya

Salahku mencintai dirinya saat jauhku terpisa
Darimu,Dan hadirnya menyentuh hatiku,
Untuk cintainya,
Hatiku pun inginkannya,
Hingga runtuh setiaku kepada dirimu

Kusakiti hatimu yang tulus mencintaiku

C/O
Maaf ku tak bisa memilih dirimu
Karena kuterhanyut mencintai dia
Inilah salahku yang memberi ruang
Didalam hatiku tuk mencintainya

(terhanyut jiwa ini,terjatuh dihatinya)

pernah dengar lagu ni? lagu 6th sense. Tak Bisa Memilihmu. aku suka dengar lagu ni. masa mula-mula lagu ni berkumandang di corong-corong radio. masa tu aku tak faham sangat meaning lagu ni. well, aku memang jenis yg lambat skit pasl lagu-lagu ni. kekadang ada lagu tu da 2-3 tahun dulu kuar tapi 2-3 tahun lepas tu baru la aku perasan lagu tu sedap. tapi aku tak memandang sume tu sebagai 1 masalah. lagu je pun. bukan penting sangat. hanya diperlukan untuk menyedapkn hawa telinga aku je. berbalik pada cter tadi. lepas aku dengar, hayati sikit-skit lirik dan bait-bait kata lagu ni baru la aku tau yang lagu ni berkisarkan sepasang kekasih yang menjalani proses cinta jarak jauh. dan si adam mempunyai tahap kesabaran dan kesetiaan yang kurang lalu menduakan si hawa. dan yang paling aku tak boleh blah si adam tak boleh nak pilih si hawa yang lama ni. sebab da sayang sangat kat si hawa yang baru. agaknya la.

dan macam biasa la, aku ni penuh dengan imaginasi cuba untuk membayangkan kalau la aku jadi si hawa yang lama tu. adeh, memang tak boleh nak terima la. sakit wooo. unfair la kan si adam tu kalo wat gitu. suka-suka dia je. tapi nak wat macam mana kan kalo da dia suka kat pompuan lain, sape lah kita nak halang. hati dan perasaan ni mana boleh kita nak paksa2. hmm tu lah antara dialog aku yang hanya bermonolog dalam hati. sambil berdoa agar aku dijauhkan dari situasi ni. bukan ape, sebab aku pun pengamal cinta jarak jauh gak dulu. hehehe.

dulu, aku tak rasa ada masalah dengan cinta jarak jauh ni. cumanya seseorang tu memerlukan daya ketahanan mental yang kuat untuk menceburi bidang 'cinta jarak jauh' ni. dan kalo seseorang tu berpegang pada prinsip kesetiaan, that will be no problem.

then time goes by, day by day, minute by minute. semua dugaan aku tempoh dengan redha. semua kemaafan juga aku terima dengan ikhlas. kira cm all out la. tapi bila sampai 1 tahap yang aku rasa sangat maksimum, aku tak berdaya. aku rasa sangat tercabar. dan bukan sifat aku untuk mudah serik dalam cinta ni. siapa yang mengenali aku pasti tahu. DIA. dia mengaku yang sudah terjumpa dengan si hawa yang baru. dan yang paling best, dia pinta aku untuk memahaminya. hmm apa ye yang aku patut faham. aku confius. what do u want me to understand my dear? anyone who has the answer pls tell me.

dalam aku tengah sedih-sedih ni, aku terdengar la plak lagu ni. memang masuk giler r. ase nya klo wat video klip lgu ni tp amik jalan cerita aku memang meletop r. hmm tu hanya cadangan je. huhu. sekarang aku da sedikit pulih. tapi aku tak boleh nak dengar lagu ni. sebb bila aku dengar lagu ni macam ada 1 perasaan yang mendesak aku untuk menghempas mp3 aku yang memperdengarkan lagu ni. so dari aku melakukan vadalisme yang tak bermoral tu baik la aku delete terus lagu ni dari mp3 aku. maklumla mp3 tu time aku bli dlu mahal tau. hehehe. dan sekarang aku tengah risau kalau-kalau jiran aku pasang lagu ni kuat-kuat.

dia? biarlah dia bahagia. sebab aku tak nak lah nampak sadis je. walaupun aku rasa sangat marah bila tengok muka dia dan rasa macam nak lempang muka dia bila dia senyum kat aku, aku sabar. aku cuba lg untuk bersabar. cuma 1 perkara je lagi yang belum terungkai. aku nak tau sangat apa salah aku kat dia. tapi atas nasihat pakar-pakar yang sentiasa ada bersama ku susah dan senang, agar tidak mengajukan pertanyaan itu. sebab nya aku nampak tak macho nanti bila tnya soalan murh mcam tu. hahaha. pape la.

sekarang. aku dah tahu rase nya kalo jadi si hawa yang lama. sangat sakit. hingga menyengat ke tulang temulang anda. jalan pun ase cm nk tumbang walaupun daya graviti bumi masih sama seperti dulu. mungkin perasaan aku ni sama je seperti wanita lain yang berada di posisi si hawa yang lama. TAPI ada 1 je menda yang membezakan aku dengan wanita-wanita seperjuangan ku. makan. aku masih berselera makan seperti dulu. tak pernah berubah. hahaha.

sekian...

p/s
sbenarnya menda ni da lama aku karang. tp arini bru teringat nk post. sebab sebelom ni internet kt tmpt aku macam siput.

Monday, July 13, 2009

.:untitle #05:.

Hari ni hari Isnin. 20 Rejab. Hari ni jua aku ada 1 kelas je. Kelas multimedia. Kelas kat Auditorium library. Duduk atas kerusi empuk. Aircond yang menyamankan. Suara lecturer plak makin lama makin sayup-sayup kedengaran. Aiseh terlelap plak aku ni. Bangun cepat-cepat takut Echa perasan. Malu den. Hehehe.

Sebenarnya tak ada apa sangat yang aku nak cerita. Tapi aku ada something nk bg kamu, kamu dan kamu tengok. Hehehe. Jangan gelak tau.





Sebenarnya lama dah aku post entri ni. Tapi atas sebab hal-hal yang tak dapat nak dielakkan, baru hari ni la aku post. Ada apa dengan pic kat atas?

Haaa...

Ada seorang aku dan 2 orang Iffah. Hehehe.

Iffah gurau je.

p/s
slamat berpose kepada mereka yang sedang perpose sama ada pose ganti ataupun pose sunat. Hehehe.

.:untitle #04:.

Dulu kau pernah lukakan hati ku, tapi aku masih bertahan di sini. Tapi entah mengapa saat kau hadir semula aku tak bisa menolak. Aku tak bisa menguatkan semangat ku. Yang lebih malang, aku terus layu disisi mu. Apa mahu mu sayang? Oh Tuhan. Berikanlah aku sedikit kekuatan agar aku lebih tabah bersama liku-liku hidup ini.





Wahai Snack Plate KFC!

Bawalah dirimu sejauh mungkin dari ku. Kerana aku tak kan sesekali berpaling semula ke arah dirimu.

Huhuhuhu. Lapo wehhhh. Baru bangun tido neh. Ada sape-sape yang nak kuar? Ok. Abaikan.

Saturday, July 11, 2009

pikir..pikir..na na na na na~

Wehuuu! Lama dah aku tak update blogspot ni. Hehehe. Hmm macam mana life sepanjang tak update blog? Macam tu lah. Semua rasa ada. Kecewa, sedih, happy, resah gelisah, excited, bengang, rasa macam useless pun tak ketinggalan. Cukup lengkap perasaan yang aku rasa. Hari tu balik rumah aku jumpa kawan lama. Cik Midah. Merangkap nak jadi Puan dah minah ni hujung bulan Julai ni. Insyallah. Seiring sejalan dengan dia nak jadi PUAN aku pun akan naik pelamin gak bersama dengan dia. Tapi bukan pelamin aku la gila. Pelamin dia la. Hehehe. Ada gak aku jumpa Echa. Ex-classmate aku time kat teknik dulu. Kurus je minah tu. Tak makan nasi ke apa. Mungkin dia dah tukar makanan ruji dia kot. Aku ni bila plak nak kurus. Hehehe. Ada gak aku jumpa aku jumpa orang-orang yang tak sepatutnya aku jumpa. Hmm.

Time cuti hari tu pun aku sempat menghabiskan duit pampasan berhenti kerja adik ku sebab kilang dia dah nak bankrupt. Sian dia. Tapi bila dia ajak kuar lepas dapat duit pampasan tu memang aku tak boleh nak tolak langsung. Aku pun tak tahu kenapa. Aku bukan apa. Aku just nak jaga perasaan dia sebab yelah kan kalo aku tolak pelawaan dia tu nanti dia kecik hati dah la dia tengah sedih sebab tak da keje. So nak tak nak aku kenalah gak kuar dengan dia. Hmm ok2. Gila apa nak tolak orang nak belanja. Kalau aku tolak tu belum tentu dia nak tanya lagi sekali. Hehehe.

Cukup cerita pasal cuti hari tu. Benda yang lepas jangan dikenang bak kata cikgu BM aku dulu. Hehehe. Cerita plak pasal sem baru aku kat UMP. Hmm memang aku memerlukan ketahanan mental dan fizikal sem ni. Kenapa? Sebab aku kena wat PSM, aku kena bangun pagi yang amat kalau jadi pindah ke kampus PEKAN, aku kena bertahan di PEKAN sehari suntuk tanpa kemudahan internet di sana, aku kena concentrate gak kt kelas memandu aku supaya tak perlu amik sampai berkali-kali, aku kena pergi latihan SUKSIS supaya dapat elaun untuk bayar duit kelas memandu aku dan mungkin yang ni yang terakhir, aku kena skor gila bangang sem ni supaya CPA aku jadi 3.01 and above dan supaya juga aku tak perlu nak extend sem dan boleh grad bersama-sama rakan yang lain. Dan setelah tolak, tambah, bahagi dan darab aku kena dapat at least 3.5 untuk melayakkan transkrip result aku sem ni di cetak dengan CPA 3.01. What the heck??!! Pening-pening. Kalau tanya mak ayah aku diorang ok je kalo aku extend. Tapi kalau boleh tak yah extend lagi baik. Tapi bila aku fikir-fikir balik, nanti kalo extend kena pakai duit yang agak banyak sebab kena bayar yuran untuk sem aku gi LI. Pastu lagi satu, sepanjang aku belajar ni, tak pernah sekali pun aku dapat Dean List. Hahaha. Apa salahnya kalau sem ni ak try. Kalau orang lain bolah, tak kan la aku tak boleh.

Tadi aku gi taklimat LI. Tak tahu la kenapa time dengar orang yang bagi taklimat tu citer-citer aku rasa berdebar-debar. Cemas ada gak. Tangan aku da start berpeluh-peluh. Haish! Dah nak LI dah aku ni. Nak kena wat resuma. Isi form tu, isi form ni. Macam-macam la. Nanti da LI kt industri lain lak keje aku. Nak sesuai kan diri, nak kena tahan kena maki, nak kena belajar benda baru, nak kena ushar-ushar engineer kt tempat tu lagi. Banyak gak list kerja aku ni. Ark! List yang last tu sila abaikan ye. Hehehe.

Akhir kata dari aku 'memang susah nak jadi senang dan memang senang nak jadi susah'. Yang mana jadi pilihan anda? Lu pikir la sendiri.