Let Me Help YOU!!

Tuesday, March 23, 2010

L.U.m.R.a.h K.e.H.I.d.U.p.A.N

lumrah manusia hanya nampak kesilapan orang lain lebih dari diri sendiri. kenapa ye macam tu? aku tak cakap orang lain sebab aku pun macam tu gak. tapi bila dah lama2 tu baru terfikir aku pun ade salah. tapi ada segelintir manusia yang memang tak nampak langsung salah mereka. kerjanya menuding jari kepada orang lain je. apa2 perkara buruk yang berlaku semuanya sebab orang lain. diri sendiri langsung tak ada saham. tapi kalau perkara2 baik semuanya dia. orang lain sikit2 je.

selain selalu menyalahkan orang lain, orang2 macam ni gak selalu menyebabkan orang lain akan merasa benci atau enteng pada orang yang dia salahkan tu. lagi2 kalau 'orang lain' tu jenis yang tak siasat dulu, terus je percaye. kalau dah rasa diri tu bagus sangat, semuanya awak yang betul, ajarlah orang yang awak cakap tak betul tu atau bagi nasihat ke. sama2 betulkan keadaan. ni tak, biarkan je orang tu dengan kesalahan. itu pun kalau orang tu memang betul2 salah la. pandai cakap orang bodoh sombong, habis awak tu ape? bijak dan tak sombong langsung?

lumrahlah manusia ni, kalau buat kesilapan tu kadang2 tak perasan. so, peranan orang sekeliling la menegur dan mendidik. jangan tengok pastu ngata kat belakang. its not good for your health. apa-apa pun fikirlah mana yang rasa betul. setiap orang ni ada pendapat yang tersendiri. aku sempoi, kalau aku tak berkenan aku direct je. tapi masih ada la adab menegur tu. ok then. sampai di sini je.

adios~

3 comments:

- orked - said...

itu dah memang lumrah kan?

takpe.yang penting kita beringat.

orked datang ziarah ni..haha

klipklipkertas said...

haha.
aku ngah deal ngn laki kepoh yg sebok psl gf die.

due owank yg mcm xphm bahasa bile aku ckp aku xsk owank sebok komen kat wall post yg aku create.
ape yg xpaham kat situ.?
create a wall post sndiri la kan.?
neh nk suh aku wat social networking sndri.

die mcm xpk pasaan owank.
n aku plak hangin melayan.
tbe tbe ase bodoh.

joyah sepot said...

orked:
tu lah...huhu neway thanks for ziarah sy disini...hehehe

yen:
hahaha agak bermasalah la...sabo ye yen..kalo tak leh handle sgt ko amik pale mereka hentak di meja...hehehe